Всички са равни, но някои са по-равни. Оруелската сентенция, описваща тоталитарните

...
Всички са равни, но някои са по-равни. Оруелската сентенция, описваща тоталитарните
Коментари Харесай

Прокурорски чадър пази специалните във властта

Всички са равни, само че някои са по-равни. Оруелската поговорка, описваща тоталитарните режими, се следва компактно от прокуратурата, която очевидно смята, че заместник-председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев е прекомерно специфичен, с цел да се поеме рискът да бъде отстрелян от поста поради инспекция от държавното обвиняване.

Славчев някак си съумява да мине сред капките в скандала " Апартаментгейт ", макар че имуществото му повдига също толкоз въпроси, колкото това на редица забъркани в аферата, които са обект на инспекция. За разлика от неговия началник в КПКОНПИ Пламен Георгиев, той не е дал нито един отговор по какъв начин е купил през 2010 година апартамент от 63 квадрата за едва 18 639 лева в нова сграда в столичния квартал " Хиподрума ". По това време най-популярният български " търговец " на парцели Цветан Цветанов продава панелка в " Дианабад " по 745 евро на кв. м. Нещо повече, Славчев може да си мери терасата даже с ментора си в антикорупционната комисия. Макар че не разполага с капризи като сауна, барбекю, зимна градина и кокетна каручка, верандата на втория човек в мегаоргана е с умопомрачаващите размери от 244 кв. м.

Прокуратурата обаче е извърнала глава от имотните придобивки на бореца против корупцията, макар че е сигнализирана от гражданското сдужение " Боец ". Ако можеше, щеше да постави " точка по въпроса ", както се опита Пламен Георгиев, когато публицистите го питаха за апетитната му тераса. " Няма да се изяснявам ", изрепчи се тогава шефът на антикорупционната комисия. Изглежда, прокуратурата също избира да мълчи за Славчев. Мълчанието е злато, изключително когато зам.-председателят на комисията е нагърбен със задачата да ревизира шефа си за противоречие сред приходите и имуществото му, откакто се оказа, че Георгиев не е заявил терасата си, макар че е вписана в нотариалния му акт. Друг е въпросът дали Славчев ще го ревизира обективно, откакто му е зависещ. Упоритото нехайството на държавното обвиняване за сигнала против зам.-шефа на КПКОНПИ подсказва по-скоро, че ролята му сега е да изпере до искра ръководителя на органа.

А КПКОНПИ пере най-добре

През химическото почистване мина първо депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев разгласи за " или най-проверявания и най-чистия човек в страната, или с най-хубавите юристи и счетоводители ". Да се чуди човек дали висока експертиза въобще участва в КПКОНПИ след срамното самопризнание, че комисията може да бъде заблудена благодарение на добри правни и финансови съветници. Явно такива има и финансовият министър Владислав Горанов. КПКОНПИ не откри спор на ползи в това, че той живее гратис в първокласния апартамент на кръстника си, тъй като компаниите му не били печелили публични поръчки. Почистен беше и министър председателят Бойко Борисов поради рекламата на хазарт върху фланелката си, с която играе за Бистришките тигри. Ритал топката с омерзение и гратис.

Но фигурата на Славчев ще се окаже по-важна от обикновен чистач

Ако прокуратурата стартира инспекция по сигнала против него, той ще бъде заставен да излезе в отпуск, както направи шефът му, което значи, че КПКОНПИ ще бъде тотално обезкървена. А проектите на ръководещото болшинство за Антон Славчев са огромни. Това подсказват законодателните промени в антикорупционния закон, които бяха импортирани от ГЕРБ и " Обединени патриоти " незабавно след имотния скандал с Пламен Георгиев. С тях отпада наложително условие ръководителят на КПКОНПИ да има най-малко 10 години стаж като правист. Вместо това вносителите оферират той да е работил отново толкоз в службите за сигурност, като най-малко 5 години да е заемал ръководни постове. Напълно инцидентно Славчев отговаря на новия профил на търсения претендент. Той прекарва 22 години в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, като в контраразузнаването е бил шеф на дирекция.

Очевидно държавното обвиняване демонстрира двоен критерий спрямо Славчев, защото нито медийните изявления за имотното му положение, нито сигналите против него успяха да събудят прокуратурата. Подопечната на Сотир Цацаров институция  започна проверки на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, на някогашния правосъден министър Цецка Цачева, на някогашния зам.-спортен министър Ваня Колева, даже на зам. главния прокурор Борислав Сарафов поради жилищата на сина му. Под ударите попадна и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов. Невидим чадър обаче закриля Антон Славчев, който завоюва зам.-шефския пост в КПКОНПИ една седмица след показния арест на отстранената кметица на регион " Младост " Десислава Иванчева. Заслужил кадър на статуквото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР